Nie-Sernik z mango

Jeśli szukasz pysznego, zdrowego i wegańskiego ciasta bez cukru, to koniecznie musisz spróbować tego ciasta z daktyli, migdałów i orzechów pekan. To ciasto idealnie sprawdzi się na słodkim stole, zwłaszcza jeśli Twoi goście cenią sobie zdrowe, wegańskie przepisy. Bezglutenowe płatki owsiane oraz świeże i soczyste daktyle nadają temu ciastu niesamowitej konsystencji, a orzechy pekan i migdały nadają mu intensywnego smaku. A do tego wcale nie potrzebujesz piekarnika! Wystarczy blender, forma i kilka prostych składników, a już wkrótce będziesz delektować się tym pysznym ciastem bez wyrzutów sumienia.
ciasto cytrynowe

Alergeny

Wymagane sprzęty

Spód

Składniki na spód

  • 125 g migdałów
  • 100 g orzechów pekan
  • 50 g płatków owsianych bez glutenu (alternatywnie 20 g wiórków kokosowych)
  • 180 g świeżych daktyli (ważne, aby nie były suche)

Przepis

Użyj formy (najlepiej silikonowej) o średnicy ok. 16 cm. Ubij składniki blenderem, dociśnij do dna formy. Jeżeli używasz formy innej niż silikonowa, to nie zapomnij o papierze do pieczenia.

Krem

Składniki na krem

  • 300 g orzechów nerkowca (moczonych w wodzie przez 6h)
  • 200 g mleka roślinnego
  • 50 g syropu z topinamburu lub syropu ryżowego
  • 1 malutka łyżeczka skrobi z tapioki

Przepis

Wszystko zblenduj na jednolitą konsystencję i przelej do formy. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Nadzienie

Składniki na nadzienie

  • 300 g mango
  • 2 duże łyżki erytrytolu
  • 1 mała łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 g pektyny

Przepis

Zmiksuj i doprowadź powstałą masę do wrzenia. Gotuj jeszcze przez 1 minutę, cały czas mieszając. Wlej masę do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Gotowe! Smacznego ♥