Przepis na wegański krem

Wegański krem to doskonała alternatywa dla tradycyjnego kremu, która doskonale pasuje do wielu wegańskich deserów. Jego delikatna i kremowa konsystencja sprawia, że jest idealnym nadzieniem do ciast, babeczek, muffinek czy pączków. Możesz go także wykorzystać jako dekorację na wierzchu tortów i ciast, dodając im nie tylko piękny wygląd, ale również subtelny smak. Co wyróżnia ten wegański krem, to jego naturalny skład oparty na nierafinowanym cukrze (lub erytrytolu i naturalnym cukrze), przecierze jabłkowym, skrobi kukurydzianej, mleku roślinnym i miękkim wegańskim masłem.
wegański krem

Składniki

100 g nierafinowanego cukru (lub 40 gr erytrytolu i 50 g naturalnego cukru)
150 g przecieru jabłkowego
40 g skrobi kukurydzianej
350 g mleka roślinnego
250 g miękkiego wegańskiego masła

Przygotowanie

Zmiel cukier na proszek. Niech mleko się zagrzeje. Wymieszaj cukier z musem jabłkowym, dodaj skrobię i wymieszaj. Dodaj mieszaninę do ciepłego mleka. Doprowadź do wrzenia przy ciągłym mieszaniu. Zdejmij z ognia i ostudź do 30 stopni. Masło wegańskie ubijaj mikserem przez 2 minuty. Dodaj schłodzoną masę. Ponownie krem ubijaj mikserem przez 1,5-2 min. Wstaw krem ​​do lodówki na 2 godziny (do ustabilizowania).

Smacznego!