Brownie z tropikalnym karmelem z marakują

Wegański przepis na ciasto bez cukru, z mąki ryżowej, migdałowej i kukurydzianej to idealna propozycja dla miłośników zdrowych wypieków. To ciasto bez cukru, a jednocześnie bardzo smaczne i wilgotne dzięki dodatkowi kremu kokosowego i aromatycznemu karmelowi z marakują. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Ciasto będzie idealnym dodatkiem na słodki stół w ciągu dnia lub na imprezy ze znajomymi. Spróbuj już dziś i przekonaj się o jego wyjątkowym smaku!
brownie

Alergeny

Wymagane sprzęty

Spód

Składniki na spód

  • mąka ryżowa – 75 g
  • mąka migdałowa – 25 g
  • mąka kukurydziana -15 g
  • soda 4 g

Przepis

Połącz składniki i wymieszaj.

Krem

Składniki na krem

  • gęsty krem kokosowy, schłodzony w lodówce przez min. 6h – 200 g
  • ziarna kakao (nie proszek) lub gorzka czekolada 100% – 20 g
  • cukier kokosowy 40 g
  • erytrytol 15 g
  • sok z cytryny – 30 g

Przepis

Podgrzej w rondelku krem kokosowy, żeby był gorący, nie zagotowuj. Umieść starte ziarna kakao lub czekoladę w wysokim naczyniu (tak, aby wygodnie było miksować). Wlej gorący krem do czekolady, czekolada zacznie się topić. Dodaj cukier kokosowy erytrytol.. Zmiksuj blenderem zanurzeniowym do uzyskania gładkości. Połącz z suchymi składnikami i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny (szybko wymieszaj, by sok przereagował z sodą) i wlej do formy. Piecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach (w zależności od piekarnika), gotowość sprawdź szpatułką.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Polewa

Składniki na polewę karmelową

  • Masło kakaowe – 10 g
  • Cukier kokosowy (lub Muscovado) – 70 g
  • Syrop z topinamburu (lub ryżowy ) – 40 g
  • Krem kokosowy – 70 g
  • Puree z marakui – 70 g (4 szt. marakui)

Przepis

W rondelku połącz cukier i syrop, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W tym samym czasie doprowadź do wrzenia, ale nie zagotowuj śmietanki kokosowej i puree z marakui. Połącz składniki, wlewając do rondelka z cukrem, gotuj do 103 st. Gotuj aż masa będzie bardziej lepka, im więcej gotujemy, tym gęstsza staje się masa. Schłodź do 65 stopni. Przelej do innego pojemnika, dodaj masło kakaowe i zmiksuj blenderem zanurzeniowym. Wstaw do lodówki na 2 godziny do stabilizacji.

Polej karmelem swoje brownie i ciesz się wyjątkowym smakiem 👌🤤