Alergeny
- Bez glutenu
- Bez jajek
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Bez nabiału
Wymagane sprzęty
- Foremka do brownie 16x16
- Blender
- Piekarnik
Spód
Składniki na spód
- mąka ryżowa – 75 g
- mąka migdałowa – 25 g
- mąka kukurydziana -15 g
- soda 4 g
Przepis
Połącz składniki i wymieszaj.
Krem
Składniki na krem
- gęsty krem kokosowy, schłodzony w lodówce przez min. 6h – 200 g
- ziarna kakao (nie proszek) lub gorzka czekolada 100% – 20 g
- cukier kokosowy 40 g
- erytrytol 15 g
- sok z cytryny – 30 g
Przepis
Podgrzej w rondelku krem kokosowy, żeby był gorący, nie zagotowuj. Umieść starte ziarna kakao lub czekoladę w wysokim naczyniu (tak, aby wygodnie było miksować). Wlej gorący krem do czekolady, czekolada zacznie się topić. Dodaj cukier kokosowy erytrytol.. Zmiksuj blenderem zanurzeniowym do uzyskania gładkości. Połącz z suchymi składnikami i wymieszaj. Dodaj sok z cytryny (szybko wymieszaj, by sok przereagował z sodą) i wlej do formy. Piecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach (w zależności od piekarnika), gotowość sprawdź szpatułką.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Polewa
Składniki na polewę karmelową
- Masło kakaowe – 10 g
- Cukier kokosowy (lub Muscovado) – 70 g
- Syrop z topinamburu (lub ryżowy ) – 40 g
- Krem kokosowy – 70 g
- Puree z marakui – 70 g (4 szt. marakui)
Przepis
W rondelku połącz cukier i syrop, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W tym samym czasie doprowadź do wrzenia, ale nie zagotowuj śmietanki kokosowej i puree z marakui. Połącz składniki, wlewając do rondelka z cukrem, gotuj do 103 st. Gotuj aż masa będzie bardziej lepka, im więcej gotujemy, tym gęstsza staje się masa. Schłodź do 65 stopni. Przelej do innego pojemnika, dodaj masło kakaowe i zmiksuj blenderem zanurzeniowym. Wstaw do lodówki na 2 godziny do stabilizacji.
Polej karmelem swoje brownie i ciesz się wyjątkowym smakiem 👌🤤