Tofurnik (NieSernik)

Tofurnik to wegańska wersja klasycznego sernika, ale z nutą orientalnego smaku. Zamiast tradycyjnego sera, użyję jedwabistego tofu, co sprawi, że ciasto będzie lekkie, puszyste i po prostu nie do odstawienia. To doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują alternatywnych rozwiązań w kuchni, nie rezygnując przy tym z wyjątkowych smaków. Chociaż może brzmieć nietypowo, zapewniam Was, że efekt końcowy Was zachwyci. Gotowi na nowe doznania smakowe? Przejdźmy więc do przygotowania tego niezwykłego ciasta a la sernik!

Składniki

  • jedwabiste tofu – 740 gramów
  • krem kokosowy – 90 gramów
  • syrop z agawy – 80 gramów
  • skrobia kukurydziana – 50 gramów
  • wanilina – 1 gram
  • orzechy nerkowca – 120 gramów
  • sok z cytryny – 15 gramów

Przygotowanie

  1. Nerkowce wcześniej zalej wodą i odstaw na noc lub na 5 godzin.
  2. Przygotuj wszystkie składniki i ubij w blenderze, aż będą gładkie.
  3. Okrągłą formę o średnicy 20 cm przykryj pergaminem i wlej całą masę do formy i wstaw do piekarnika na 1 godzinę w temperaturze 175 stopni
  4. Nie wyjmując sernika z piekarnika, wyłącz go i pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Polewa czekoladowa

  • ciemna czekolada – 25 gramów
  • mleko kokosowe – 35 gramów

Do miski włóż połamaną na kawałki czekoladę i zalej mlekiem kokosowym, rozpuść impulsowo w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, dobrze wymieszaj trzepaczką i polej wystudzony sernik.

Blenduj dokładnie

Aby osiągnąć gładką i jedwabistą konsystencję masy, zalecam używanie kielichowego blendera. To kluczowy krok w procesie przygotowywania ciasta. Możesz użyć ręcznego blendera, ale wówczas uzyskanie takiej konsystencji zajmie więcej czasu.

Wybierz jedwabiste tofu

Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, sięgnij po tofu o jedwabistej fakturze. To sprawi, że twoje ciasto będzie naprawdę kremowe i delikatne w teksturze.

Krem kokosowy z lodówki

Jeśli używasz mleka kokosowego, upewnij się, że wybierasz to o zawartości tłuszczu co najmniej 17%. Dodatkowo, schładzaj je w lodówce przez kilka godzin i używaj tylko białej śmietany, która utworzy się na jego powierzchni. To właśnie ta część będzie naszym kremem kokosowym i nada ciastu bogaty smak.