Jesienne babeczki Cytrynowo-Jabłkowe

Zanurz się w smaku jesieni dzięki naszym "Jesiennym pysznym babeczkom cytrynowo-jabłkowym". Delikatny waniliowo-cytrynowy biszkopt łączy się z soczystym nadzieniem z jabłek i cytryny, tworząc harmonię smaków. Na szczycie czeka krem waniliowy o wyjątkowej konsystencji, który dopełnia to smakowe arcydzieło. Te babeczki to prawdziwa uczta dla podniebienia podczas jesieni.

Składniki

Waniliowo-cytrynowy biszkopt

  • mleko roślinne – 100 gramów
  • olej roślinny (oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron) – 30 gramów
  • cukier brązowy (lub mieszanina erytrytolu i inuliny) – 65 gramów
  • proszek do ciastek – 8 gramów
  • mąka (mieszanka bezglutenowa:
    mąka ryżowa – 50 gramów
    mąka kukurydziana – 30 gramów
    mąka gryczana – 10 gramów
    skrobia z tapioki – 10 gramów)
  • skórka z jednej cytryny

Przygotowanie

  1. Przygotuj wcześniej formy do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotuj suche składniki.
  3. Oddziel składniki płynne (mleko, masło, cukier) i wymieszaj.
  4. Wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre, na koniec dodaj skórkę.
  5. Podziel ciasto na foremki i od razu włóż do piekarnika.
  6. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut.
  7. Sprawdź ciasto patyczkiem, powinien być całkowicie suchy na końcówce.
  8. Jeśli ciastko nie zostanie zjedzone od razu, przechowuj je w szczelnym pojemniku lub zawiń w folię spożywczą.

Cytrynowo-jabłkowe nadzienie

  • przecier jabłkowy – 50 gramów
  • cytryna – 45 gramów
  • cukier kokosowy (erytrytol) – 15 gramów

  • skrobia kukurydziana – 3 gramy

Przygotowanie:

  1. Z cytryny obierz białą część i nasiona, aby nadzienie nie stało się gorzkie. Pociąć na małe kawałki.
  2. Wszystkie składniki umieść w rondelku, wymieszaj na gładką masę, nie powinno być grudek.
  3. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając i gotować przez 3 minuty
  4. Całkowicie ostudzić nadzienie.

Krem waniliowy

  • orzechy nerkowca – 100 gramów
  • mleko roślinne – 100 gramów
  • laska wanilii
  • sok z cytryny – 15 gramów
  • syrop z agawy – 60 gramów
  • agar – 1 gram

 

Przygotowanie:

  1. Namocz orzechy nerkowca w wodzie na 4-5 godzin.
  2. Przekrój laskę wanilii na pół i usuń wszystkie nasiona.
  3. Wszystkie składniki umieść w misce i ubij blenderem na gładką masę.
  4. Krem wlej do patelni i postaw na ogniu.
  5. Ciągle mieszaj i gotuj śmietanę, aż zgęstnieje, około 2 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości garnka i ognia.
  6. Gdy krem ​​całkowicie ostygnie i stwardnieje, ubij go mikserem do jednolitej konsystencji.
  7. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i używaj zgodnie z przeznaczeniem.