Składniki
Waniliowo-cytrynowy biszkopt
- mleko roślinne – 100 gramów
- olej roślinny (oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron) – 30 gramów
- cukier brązowy (lub mieszanina erytrytolu i inuliny) – 65 gramów
- proszek do ciastek – 8 gramów
- mąka (mieszanka bezglutenowa:
mąka ryżowa – 50 gramów
mąka kukurydziana – 30 gramów
mąka gryczana – 10 gramów
skrobia z tapioki – 10 gramów) - skórka z jednej cytryny
Przygotowanie
- Przygotuj wcześniej formy do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotuj suche składniki.
- Oddziel składniki płynne (mleko, masło, cukier) i wymieszaj.
- Wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre, na koniec dodaj skórkę.
- Podziel ciasto na foremki i od razu włóż do piekarnika.
- Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut.
- Sprawdź ciasto patyczkiem, powinien być całkowicie suchy na końcówce.
- Jeśli ciastko nie zostanie zjedzone od razu, przechowuj je w szczelnym pojemniku lub zawiń w folię spożywczą.
Cytrynowo-jabłkowe nadzienie
- przecier jabłkowy – 50 gramów
- cytryna – 45 gramów
cukier kokosowy (erytrytol) – 15 gramów
skrobia kukurydziana – 3 gramy
Przygotowanie:
- Z cytryny obierz białą część i nasiona, aby nadzienie nie stało się gorzkie. Pociąć na małe kawałki.
- Wszystkie składniki umieść w rondelku, wymieszaj na gładką masę, nie powinno być grudek.
- Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając i gotować przez 3 minuty
- Całkowicie ostudzić nadzienie.
Krem waniliowy
- orzechy nerkowca – 100 gramów
- mleko roślinne – 100 gramów
- laska wanilii
- sok z cytryny – 15 gramów
- syrop z agawy – 60 gramów
- agar – 1 gram
Przygotowanie:
- Namocz orzechy nerkowca w wodzie na 4-5 godzin.
- Przekrój laskę wanilii na pół i usuń wszystkie nasiona.
- Wszystkie składniki umieść w misce i ubij blenderem na gładką masę.
- Krem wlej do patelni i postaw na ogniu.
- Ciągle mieszaj i gotuj śmietanę, aż zgęstnieje, około 2 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości garnka i ognia.
- Gdy krem całkowicie ostygnie i stwardnieje, ubij go mikserem do jednolitej konsystencji.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego i używaj zgodnie z przeznaczeniem.